Зејтин и зошто да

Зејтинот, без навлегување каков и што, врши две клучни работи во пржењето, едно ја зголемува површината на која се пренесува топлината од тавчето, второ помага храната да не се залепи.

Истиот зеленчук, ставен во истото тавче, на истата температура ама без зејтин се готви многу побавно и многу понерамномерно отколку ако има додадено зејтин.

Дури и кај храна што содржи маст (месо), во зависност од тавчето, зејтинот игра клучна улога таа да не се залепи и да не загори.

Тоа што малку изненадува е дека во рерна зејтинот не игра ни приближно важна улога.

Бонус на сè ова е неспоредливо подобриот вкус на што било готвено со зејтин.


Бонус: Хемија на похована храна

 

1 ноември 2021 - 15:59