Лекција по острење, чистење и одржување кујнски ножеви

Сижето на лекцијата е: евтин нож остри го со што сакаш, ама гледај да биде остар за твое добро и здравје; скап нож се остри со камен.

Главната придобивка од остар нож не е само што побрзо, полесно и подобро се работи со него, туку што е побезбеден за користење.

Најдобар начин за острење нож а во исто време и најтежок за совладување е со водени (или маслени) камења. Се работи за специјални камења со различна крупност на „шмиргла“ преку кои ја минуваш острицата на ножот. Тоа што тука треба да се навежба е да го погодиш аголот на острење за да ја задржиш потребната форма и агол на сечилото.

Една од најголемите заблуди кај ножевите е околу „шипките“ за острење. Клучно што треба да се знае е дека шипките не го острат ножот, туку ги коригираат микро-зуцките кои се јавуваат при работењето и го одржуваат ножот до следното острење.

Има една посебна група на острачи мануелни или електрични кои работат со агресивно кинење метал од ножот (не, не е исто како каменот) и препораката е да се користат на евтини ножеви или уште подобро да не се користат.

Важна работа што шеф Франк Прото сака да ја знаете е дека не се користи секој нож за сè. Пример не треба со шеф нож да лупиш компир, не затоа што не може, туку затоа што не е ефикасно и е опасно, или да уништуваш нож сечејќи коски со него. Посебно нагласува, ножеви да не се користат за отворање конзерви.

Исто така нож не се пере во машина за садови и не се чува во фиока со уште 80 други кујнски алатки.


Подетално околу острење со камен:

 

А и грешки:

 

Еден поинаков систем за острење:

 

Испробување на неколку системи за острење:

23 декември 2021 - 15:32