таг: кујна

Дизјанер на алатки за во кујна, оценува алатки за во кујна

Категорија на алатки: го видов на интернет и многу лесно излгеда / беше 2 евра, греота да не го купам. Повеќе

Од кујнски фори, оваа не ја пробувајте
Бешамелот како малтер на нацијата: приказната за славниот грчки готвач Целементес

На 22 април во МКЦ се одржа трето издание на изложбата „Поместени граници“, оваа година со наслов „Молк за...“. Помеѓу изложените дела од неколку автори, едно ни остави посебен впечаток, затоа што ги поврзува (на начин на кој тоа делумно го правиме со „Јадење книги“) храната и идеологијата. Повеќе

Никогаш до сега магдонос не ни направил толку мерак

И веројатно чувството повеќе нема да се повтори. Повеќе

Последиците на играњето со топка во кујна

Кај што не сака да ѝ се мешаш додека спрема ручек, па уште да и тапкаш со топка тука додека мие садови. Готов си. Повеќе

Кинезот и морското

Епска битка во ресторанска кујна меѓу готвачот и две гајби ракчиња или некаква морска храна. Шампионска титула за готвачот заради борбата што му ја пружи на огромниот преполн вок, и шампионска титула за тие што го имаат направено шпоретот да може вака стамено да ја издржи целата битка. Повеќе

За кога итно ќе ви затреба да го наострите ножот
Кујната како место за еманципација на жените

Кога се во прашање жените, кујната како институција често асоцира на опресија - испотена домаќинка која со едната рака ја меша манџата, а со другата го думка детето, чекајќи го изнервираниот сопруг да упадне во кујната и да викне „Жено, дај да јадам!". Ама она за што поретко се зборува е дека токму кујната и готвењето може да биде поттик и извор на женската моќ. Повеќе

Еве како ќе изгледа вашата кујна во 2025

The Concept Kitchen 2025 е проект со кој Икеа настапува на саемот ЕКСПО во Милано, којшто се одржува од 1 мај до 31 октомври 2015. Тој тематски е посветен на храната, стимулирајќи креативност и иновации за одржлива иднина, што е поентата и на оваа кујна. Повеќе