таг: германија

Германија го укинува данокот на обединување

Речиси три децении по падот на Берлинскиот ѕид германските власти решија дека е доста од собирање пари по таа основа. Повеќе

Германецот е напнат што му е спор интернетот

Бидејќи никој не сака да се случи масовно напнување на Германците, и покрај тоа што просекот на државно ниво им е околу 75 мегабити, се работи на воведување гигабитен интернет во целата земја. Повеќе

Лесно е да си Германец кога е млако

Со години Германците со презир и одважност гледаа на глобалната, а посебно на американската, пракса на распалување клима уреди секој пат кога малку ќе се затопли. И тоа така тераше се додека летово во Германија уште во јуни неколку денови по ред не стигнаа до 37 степени. Повеќе

Психологија на фанатизмот: бранот самоубиствата во Германија во 1945

Нова книга го истражува феноменот на масовно одземање на сопствениот живот, кој ја зафатил Германија тогаш кога станало јасно дека таа ќе ја загуби Втората светска војна. Повеќе

Легендарната мундијалска седмица која не се заборава

Поминаа точно пет години од мечот кој како вчера да се играше. Домаќинот Бразил силен и наострен тргна по титула на СП 2014, ама во полуфинале за противник ја имаше немилосрдната Германија. Останотото е историја. Устрави само ова. Резултатот во 29-та минута го паметите? 5:0. Повеќе

Измамникот кој ги убедил Германците дека Ивица и Марица се вистински

Eдна од оние лажни вести која е направена за да исмее и поучи - дека голем дел од она што се продава како наука и археологија може да е чиста измама. Но луѓето толку сакале таа да биде вистина, што овој поучен аспект некако паднал во сенка на сензацијата. Повеќе

Дискретниот живот на германските супер-богаташи

1% од Германците поседуваат 25% од целиот имот на земјата, додека половина од земјата нема воопшто никаков имот. Повеќе

Нова автобиографија на слеп трговец со уметнички дела

До сега имавме пишувано за слеп режисер и за слеп фотограф. Ова е приказна за слеп дилер со уметнички дела, кој неодамна ги објави своите мемоари. Повеќе

Приказната за единственото дрво-стројник
Ма каков Тиндер!

Сторија во која се преплетуваат легенди, фолклор, политика и лични животни судбини. Како онаа на еден даб и еден поштар, кој дваесет години кај дрвото оставал пораки од осамени срца, за кои тој станал главен стројник. Повеќе