таг: генетика

Биологот кој се самоубил затоа што бил обвинет за измама

Утрински сурфајќи по телевизиските канали за расонување, во кадар ни прелета Дејвид Атенборо и неколку интересни клучни зборови: биолог, жаби, самоубиство. Не бевме раат дур не прочепкавме за што станува збор.  Повеќе

Никој во Европа не е чист

Најнапредните ДНК анализи ги обесмислуваат оние реакции на континентот дека бегалскиот бран од Блискиот исток ќе ја извалка генетската мапа на Европа. Што се однесува до Балканците, поуката до нив гласи: ако сакате да сте верни на автентичната и повеќе милениуми долга традиција - мотиката в раце. Повеќе

Премиерите кои се разбираат во сè

Знаете ли вие што се чери томато? - праша старо-новиот српски премиер во неговото фиделкастровско експозе кое го читаше скоро 6 часа. И потоа им објасни на пратениците. Не може попогрешно. Повеќе

Глобална потрага по двојници на Ван Гог
Има ли црвенобради во Македонија?

Ако имате хронично напнат израз на лицето, црвена коса и иста таква брада можете да се пријавите на јавниот повик - наградата е 5000 евра, а вашата глава ќе биде излеана во бронза (без коњ). Повеќе

„Луѓе и кокошки" (2016)
Букбокс гледаше

Кога пишувавме (тука) за „Адамовите јаболка" на Андерс Томас Јенсен се воодушевивме од неговото толкување на библиската приказна за Јов, низ апсурден монтипајтоновски хумор, но и со филозофска задлабоченост. Новиот филм е чекор напред во откаченоста и задлабоченоста, иако не и во гледливоста. Повеќе

Кинеската студија што сите ја чекаат

За прв пат во историјата научници ќе ја модификуваат ДНК-та на човечки ембрион, на начин на кој таа ќе биде пренесена на следните генерации. Научниците се кинески, исто и ембрионите. Остатокот од светот е нетрпелива публика. Повеќе

Данците се генетски програмирани да бидат среќни?

Владите на државите кои полошо стојат од Данска на глобалниот индекс на среќата можат да накриват капа: одговорот зошто Данците секогаш се на врвот на среќните луѓе на оваа планета да ти лежел во генетиката. Повеќе

Зини да ти кажам

Конечно постои сигурен начин да се докаже нечија македонштина: брис од грло. Само уште тоа ни фалеше. Повеќе