таг: Гардијан

Исходот од британските избори во неколку твитови од Гардијан

Тереза Меј бараше избори за да добие посилна и постабилна позиција во преговорите за брегзит. Првото го доби, ама не и позицијата што ја посакуваше, заврши со 13 пратенички места помалку и губење на парламентарното мнозинство. Ние го добивме меракот да уживаме во сеирот што Гардијан го удира околу изборите. Повеќе

Фотограф на 2015: Јанис Бахракис, Грција

Гардијан го прогаси Јанис Бахракис за фоторепортер на 2015 година. Гркот имаше несреќа да биде блиску до двете големи приказни на оваа година: финансиската имплозија на Грците кои ја растресоа Европската Унија и бегалската драма која сè уште го збунува континентот. Повеќе

Новогодишни резолуции за архитекти 2015-та

Се гради Скопје на Коце, се гради и Лондон на Борис Џонсон. Гардијан реши да го почасти градоначалникот и архитектите со пар совет за оваа година. Некои од советите не одговараат за кај нас, некои одговараат многу, а за некои е доцна. Повеќе

Зошто да не ги бомбардираме сите муслимани во светов?

Автор на Гардијан ја иронизира "хуманитарната мотивација" на бомбардирање на џихадистите во Сирија и Ирак хиперболизирајќи ја идејата животот да се спасува со бомби. Повеќе

Како Гардијан ги уништуваше американските тајни

Во времето кога се појави Сноуден, се појави и информацијата дека Гардијан има добиено добар дел од неговите фајлови. Заради ова генералниот секретар на британската влада, по наредба на Камерон, го вика на состанок уредникот на Гардијан. Таму му дават ултиматум или ќе избришете се' или имаме проблем. Ова е видео од уништувањето. Видео

Пишман Гардијан

Гардијан има ексклузивен извор со уште еден огромен комплет докази за американското шпионирање и како европските влади го дозволуваат тоа. Откако објавуваат, решаваат да го гуглаат името на својот извор. Undo. Повеќе

Мeстенка за шоља
Не-Букер, не-награда

Веќе четврта година, бргу по доделувањето на Букер-вистинска, Гардијан ја доделува наградата Not the Booker Prize, како обид за популаризација на потенцијално потценетите дела, како и за да им се даде право на глас на читателите. Ама демократијата е чудна ѕверка... Повеќе