таг: долговечност

Сакате да живеете подолго? Читајте книги

Студијата која ја покажува врската помеѓу читањето книги и продолжениот животен век по интернет критериуми може да изгледа „стара“ - од 2016. Ама што е тоа во однос на долговечноста која ни ја предвидува? Повеќе

Не живее убавиот туку упорниот

Упорноста и тврдоглавоста можеби е една од клучните особини за долг живот, покажала студија на психолошките карактери на група стари Италијанци. Таквите луѓе малку се секираат што другите мислат за нив. Повеќе

Македонците (уште само) здравјето ги служи
И покрај смртоносната промаја:

На глобалниот индекс на здравјето, од 166 земји Македонците го држат 44 место. Не е тоа сјајна позиција но е подобра од рангирањето на повеќето македонски репрезентации.   Повеќе

Минус кој можеме да си го дозволиме

Редовната физичка активност го продолжува животот за три години и ја забавува појавата на кардиоваскуларн болести, потсетуваат две здравствени студии. Повеќе

Можеме да тераме до 115 години
Ппосле тоа, здравје:

Иако со децении расте долговечноста на човекот, проценките велат дека плафонот на нашиот рок на траење е некаде на 115 години. За после тоа ќе ни треба некое ново (научно) чаре. Повеќе

Еј, старости, старости, јапонско оружје*

Секоја година на сè поголем број Јапонци роденденските свеќи им чинат повеќе од роденденската торта. Дури и економија како што е јапонската, тешко го опслужува овој демографски тренд.  Повеќе

#1 начин да живеете подолго и посреќно

Не малку туку бааги подолго. Поточно да додадете околу 15 екстра години на својата животна сметка. Тајната не е поврзана ни со гените, ни со исхраната ни со вежбањето а е нешто кое нема да го најдете онлајн. Повеќе

Јас пушам, другите умираат

Родена е неколку месеци пред Илинденското востание. Пуши цели 95 години по 30-тина цигари на ден. Вика дека е битно да не се секираш. Повеќе

Долговечната баба која мрази зеленчук

Животот знае да им се насмее во лице на бројните формули за долговечност кои секојдневно ни се нудат поткрепени со наука или некое квази знаење. Во Вирџинија 106-ти роденден прославила баба која мрази зеленчук и секој ден пие Пепси. Повеќе