таг: диктатори

Странски инвеститори се палат на интелигентни диктатори

За секој диктатор што држи до себе и до долгорочноста на својот мандат е паметно да се зафати со сериозен апгрејд на своето образование доколку има намера да донесе какви било странски пари во земјата. Повеќе

Европските шпиони учеле школо од јужноамериканските диктатори

Генерацијата диктатори од латинска Америка од 1970-те биле примерот по кој британските, западногерманските и француските разузнавачки служби сакале да се борат со левичарските „субверзии“, покажуваат нови документи објавени од ЦИА. Повеќе

За кого навивале светските диктатори
Адолф, Бенито, Николае

Клубовите со кои се поврзуваат најголемите диктатори најчесто со зацрвенети образи одбиваат да прифатат било каква поврзаност со нив, но општо е познато дека познатите светски диктатори сакале да гледаат фудбал. Повеќе

Од НБА кошаркар до платен убиец во Уганда

Многу поранешни НБА играчи завршуваат во коцкарски долгови, се пијанчат, користат наркотици и водат неуреден живот. Но ниту еден не отишол до крај како Џон Брискер, кој се борел во Африка за пари. Повеќе

Алибаба, шопинг катче за диктатори

На онлајн сервисот Алибаба се продаваат куп справи и алатки за мачење. На прв поглед, се купуваат за сексуални фетиши. Но, анализи покажуваат дека најсериозни купувачи се држави со диктаторски режими. Повеќе

Креативноста на лудите деспоти

Овојпат без нашите омилени ликови од екс-советскиот простор, неколку примери на државници чие лично "I have a dream" се претворал во кошмар за луѓето од тие земји. Повеќе

Кои се најбогатите диктатори на светот

Освен луѓе кои се трајно избрани од народот, има и некои што успеваат по неколку децении да победуваат на секој избор, плус неколкумина што по кралска линија ја држат функцијата. Ако се точни математикиве, сметајте дека ал Асад никогаш никој нема да го смени. Повеќе

Цвеќарата на Милошевиќ

Дали Милошевиќ денес ќе продаваше цвеќе а Пол Пот ќе беше мирен кројач? Само сонувајте, диктаторите не престануваат сами од себе да бидат диктатори, порачуваат луѓето кои сакаат Омар Ал Башир да одговара за злосторствата во Дарфур. Повеќе