Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
40 мин.
Вкупно време:
60 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 600 гр. компири
- 30 гр. пармезан рендан
- 2 јајца
- 100 гр. кашкавал
- брашно
- лебни трошки
- масло
- сол и бибер
- мајчина душица
- морско оревче
Подготовка
Измијте ги компирите и сварете ги. Излупете ги, испасирајте ги и додадете сол, бибер, исецкана мајчина душичка, малку изрендано морско оревче и една жолчка. Убаво промешајте да се добие хомогена смеса.
Кашкавалот исечете го на коцки. Од смесата обликувајте топчиња и во секое топче ставете по една коцка од кашкавалот. Изматете ги едното јајце и белката од второто.
Панирајте ги топчињата во брашно, јајце и потоа во лебните трошки. Пржете ги топчињата додека да добијат златно жолта боја. Извадете ги на хартија да се впие вишокот масло. Послужете ги топли.