Време на подготовка:
30 мин.
Време на готвење:
60 мин.
Вкупно време:
1 ч. 30 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 225гр. брашно
- 150гр. путер
- 1 1/2 лажица студена вода
- 1 лажица маслиново масло
- 1 главица праз, ситно исецкан
- 175гр. сланина, ситно сецкана
- 40гр. рендан кашкавал
- 4 јајца
- 125мл. млеко
Подготовка
Изматете ги брашното и путерот со миксер додека да се спојат. Додадете вода и матете додека да добиете изедначено тесто. Покријте го и ставете го во фрижидер 30 мин.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Искукајте го тестото и префрлете го во округло тавче 23см. Добро притиснете го во тавчето и ставете го да се пече 20 минути. Потоа кога малку ќе се излади извадете го од тестото од тавчето и префрлете го на плех за печење.
Намалете ја јачината на рерната на 180 степени. Загрејте масло во тава на среден оган. Пржете го празот 8 минути. Потоа тргнете го од тавата. Во тавата додадете ја сланината и пржете ја 4 минути. Измешајте ја сланината со пржениот праз и рендан кашкавал и со смесата наполнете го потпеченото тесто од питата. Изматете јајца, зачинете го со сол и бибер и истурете ги врз филот во питата.
Вратете ја питата на плехот во рерна и печете ја 25 минути.
На здравје!