Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
50 мин.
Вкупно време:
1 ч. 5 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1л. зеленчукова супа од коцка
- 1 чешне лук
- 2 лажици маслиново масло
- 100гр. шунка, исецкана
- 200гр. шампињони, сецкани
- 1 пиперка, сецкана
- 300гр. ориз
- 125гр. чери домати, преполовени
- 200гр. рендан кашкавал за пица
- 2 лажици ситно сецкан босилек
Подготовка
Во тенџере на среден оган измешајте зеленчукова супа од коцка и лук. Гответе ја 6 минути додека да почне да врие.
Во меѓувреме загрејте половина од маслото во тава на силен оган. Пржете ги шунката, печурките и пиперката. Гответе ги со мешање околу 5 минути. Префрлете ги во чинија.
Загрејте го остатокот од маслото во тава. Додадете го оризот и гответе го 1-2 минути. Додадете 1/3 од супата. Гответе го оризот со мешаање додека да се апсорбира течноста. Повторете ја постапката со остатокот од супата. Потоа додадете ја смесата од шунка и домати во оризот. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Гответе го рижотото уште една минута, додадете го кашкавалот и босилекот и промешајте.
Послужете го веднаш.