Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
60 мин.
Вкупно време:
1 ч. 15 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 4 компири
- 60 гр. рендан кашкавал
- 5 парчиња сланина
- 30 гр. путер
- 50 мл. млеко
- сол и бибер
- масло за готвење
Прелив
- 4 лажици кисела павлака
- 2 лажици ситно сецкан кромид (по можност млад)
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Измијте ги и исушете ги компирите.Намачкајте ги со малку масло, зачинете ги со сол и печете ги во тавче еден час.
ИСецкајте ја ситно сланината и пропржете ја во тава на среден оган додека да добие светло кафеава боја. Потоа извадете ја на хартиена салфетка.
На печените компири одсечете 1/4 од горната страна. Со лажичка внимателно издлабете дупка во компирот. Одстранетиот компир испасирајте го половина од ренданиот кашкавал, загреано млеко, путер и сланина.
Зачинете ја смесата со сол и бибер. Потоа со лажица вратете ја смесата во издлабените компири. Додадете го одозгора остатокот од ренданиот кашкавал и вратете ги во рерна уште 3 минути за да се растопи.
Декорирајте ги полнетите компири со лажица павлака и ситно сецкан кромид.