Колбаси

Специјалитет од колбаси

Пржени колбаси со сос од мешан зеленчук.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
40 мин.

Вкупно време:
55 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 80мл маслиново масло
  • 1 поголем модар патлиџан, исецкан на парчиња
  • 2 моркови, исецкани на парчиња
  • 1 црвена пиперка, исецкана
  • 2 парчиња целер, исецкан
  • 1 кромид, ситно сецкан
  • 2 чешниња лук, ситно сецкан
  • 70гр. доматно пире
  • 80мл. вински оцет
  • 400гр. сецкани домати од конзерва
  • 2 лажички шеќер
  • 12 тенки колбаси
  • сецкан свеж магдонос

Подготовка

Зеленчукот исечете го на рамномерни парчиња од околу 1.5см.
Загрејте 2 лажици масло во поголема тава на среден оган. Пржете го модриот патлиџан со мешање околу 10-12 минути додека да омекне. Потоа тргнете го на страна.
Додадете во тавата 1 лажица масло и гответе ги морковите, пиперка, целер, лук и кромид. Пржете ги 10 минути со повремено мешање. Во тавата додадете го доматното пире и предходно зготвениот модар патлиџан. Додадете оцет и гответе ги состојките уште 1-2 минути додека да испари оцетот.
Додадете ги сецканите домати и 2 лажички шеќер, зачинете по вкус, промешајте и гответе ги уште 15 минути за да се згусне смесата.
Во меѓувреме додадете го остатокот од маслото во тава на среден оган. Пржете ги колбасите со вртење околу 10-12 минути.
Послужете ги колбасите со сосот од мешан зеленчук и декорирајте со сецкан свеж магдонос.

27 септември 2013 - 14:21