Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
50 мин.
Вкупно време:
1ч. 5 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 3 лути пиперчиња, ситно сецкани
- 1 лажица ситно сецкан рузмарин
- 2 лажички рендана кора од лимон
- 2 чешниња лук, ситно сецкан
- 4 лажички маслиново масло
- 8 пилепки батаци без кожа
- 600гр. компири, излупени и крупно исецкани
- мешана салата
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете два плеха со хартија за печење. Измешајте ги пиперчињата, кората од лимон, рузмарин, лук и масло во еден сад и истолчете ги. Потоа со оваа смеса премачкајте ги пилепките батаци. Покријте ги во еден сад и оставете ги да се маринираат 1 час.
Префрлете ги батаците во еден плех. Додадете малку маслиново масло. Печете ги 30 минути. На половина од печењето превртете ги.
Во меѓувреме ставете ги компирите во сад со 2 лажици вода. Гответе ги во микробранова печка 5 минути на најголема јачина. Исцедете ги од водата и поставете ги во другиот плех. Додадете малку маслиново масло врз компирите и печете ги во рерна 20 минути.
Послужете го пилешкото и компирите заедно со мешана сезонска салата по избор.
На здравје!