Интернационален специјалитет

Печено телешко

Печено телешко со павлака и печурки.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
90 мин.

Вкупно време:
1 ч. 45 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 800 гр. телешко месо
  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 лажички црвен пипер
  • 1 лажица доматно пире
  • 1 лажица Ворчестер сос
  • 1/2 чаша супа од коцка телешка
  • 250 гр. печурки сецкани
  • 1 кромид црвен, сецкан на тенки парчиња
  • 2 лажици мајчина душичка ситно сецкана
  • 1/2 чаша павлака

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени. Месото премачкајте го со маслото, црвениот пипер, сол и бибер. Ставете го во тава за печење и печете околу 20 минути. Во сад помешајте ги доматното пире, супата и Ворчестер сосот. Додадете ги печурките, кромидот и мајчината душичка. Тргнете го месото од рерна и додадете ја смесата со печурките. Печете уште 60 минути или додека не се испече месото. Тргнете го на страна и покријте го околу 10 минути да одстои. Во сосот од печурките додадете ја павлаката и промешајте. Исечете го месото на парчиња и сервирајте го со сосот од печурки. Послужете го со тестенини, пире и боранија или со друг прилог по желба.

13 декември 2012 - 19:39