Пилешка тава

Печено пилешко со печурки

Брзо и едноставно решение за вкусен ручек.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
40 мин.

Вкупно време:
50 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 6-8 пилешки батаци
  • 2 лажици масло
  • 1 лажичка мајчина душица
  • 3 лажици бело вино
  • 1 мал кромид
  • 400 гр. компири
  • 200 гр. печурки
  • 100 гр. моркови
  • сол и бибер

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени.
Поставете ги пилешките батаци во огноотпорен сад и намачкајте ги со масло за јадење.
Додадете ги компирите и морковите исечени на покрупни парчиња. Печурките исецкајте ги на половина и додадете ги во садот. Зачинете го јадењето со мајчина душица, сол и бибер по вкус.
Печете го пилешкото 30-35 мин. додека да добие светло кафеава боја.
Извадете ја тавата од рерна и додадете 3 лажици бело вино. Покријте го со алуминиумска фолија и вратете го во рерна да се пече уште 10 минути.
Послужете го пилешкото со едноставна зелена салата од марула.

6 септември 2012 - 07:00