Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
60 мин.
Вкупно време:
1 ч. 20 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 700гр. цвекло
- 60мл. маслиново масло
- 1 лажица вински оцет
- сол и бибер
- прстофат шеќер
- 1 1/2 лажица, сецкан магдонос
- 30гр. крупно сецкани ореви
- 40гр. сирење, изронето
Подготовка
Загрејте ја рернатана 180 степени. Ставете го цвеклото во рава за печење. Прелијте го со една лажица масло и печете го 1 час.
Оставете го да се излади 15 минути. Излупете го печеното цвекло и исечете го на коцки.
Во сад измешајте го остатокот од маслото со оцет, шеќер, сол и бибер. Додадете го магдоносто и промешајте го. Со овој прелив зачинете го цвеклото.
Врз цвеклото изронете сирење и додадете ги сецканите ореви. Послужете ја салатата веднаш.
На здравје!