Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
15 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 50 гр. презла
- 4 парчиња пилешки гради
- сол
- црн бибер
- масло за пржење
За салатата
- 50 мл. кисело млеко
- 3 ситно сецкани краставици
- 2 лажици ситно сецкано нане
- 2 лажици ситно сецкан магдонос
- 100 гр. ситно сецкан кромид
- 1 мало чешне лук
- 1 лажичка сол
- 1 лимон
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Зачинете го пилешкото со сол и бибер и панирајте го во презлата. Загрејте масло во тава на среден оган и пржете ги пилешките гради по 3 минути од секоја страна додека да добијат златно жолта боја.
Потоа префрлете ги на плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреаната рерна 10 минути.
Во меѓувреме подгответе ја салатата. Измешајте ги во длабока чинија исецканите краставици со нане, кромид, магдонос и лук. Зачинете ги со сол, изрендајте малку кора од лимон и на крај додадете го сокот од лимонот. Додадете го киселото млеко во садот и добро измешајте ги сите состојки.
Послужете го пилешкото заедно со салатата.
На зздравје!