Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 лажичка маслиново масло
- 650гр. колбаси
- 1 кромид, ситно сецкан
- 250гр. печурки, крупно сецкани
- 175гр. сланина, сецкана
- 400гр. домати, излупени и исецкани
- 4 јајца
- 2 лажици магдонос
- 8 парчиња препечен леб
Подготовка
Загрејте масло во голема тава на среден оган. Пржете ги колбасите со повремено превртување 10-12 минути. Префрлете ги на чинија и покријте ги.
Во тавата додадете кромид, печурки и сланина. Пржете ги со мешање околу 5 минути додека да омекне кромидот.
Колбасите исецкајте ги на покрупни парчиња. Додадете ги во тавата заедно со доматите. Кога смесата ќе зоврие направете со лажица 4 дупки. Внимателно скршете ги јајцата и ставете ги во нив.
Намалете ја јачината на ринглата и гответе ги 4-5 минути додека да се зготвата јајцата.
Послужете го овој специјалитет веднаш, декориран со сецкан свеж магдонос.