таг: страв

Најшокантниот театар на светот чии драми биле базирани на црна хроника

Се викал Гранд Гињол, а во него се прикажувале реалистични хорори и претстави со многу секс. Каде, ако не во Париз. Повеќе

105 експерти за нивните најдлабоки стравови и најголеми надежи за иднината

Најголемата колективна загриженост, и на секој од нас поединечно: што ќе се случи во годините кои доаѓаат, а што може драстично да влијае врз начинот на кој живееме? Од друга страна, што е она на што се надеваме а има потенцијал да се случи? На крајот од 2018 за она што го носат голем број следни. Повеќе

Кога Сартр халуцинирал дека го следат ракови

Филозофските идеи некогаш знаат да бидат толку откачени, небаре нивните носители - филозофите - се на дроги. Но некогаш тоа не е метафора, туку вистина. На пример во случајот со Сартр. Повеќе

Како почнала фобијата од летање со авион на Денис Бергкамп
Еднаш возел 2.000 км да игра ЛШ

Кога легендарниот играч на Арсенал конечно прифатил дека ја изгубил битката со големиот страв од летање, сфатил дека се ослободил и тогаш го играше најдобриот фудбал во кариерата. Никој не му замерувал зошто патувал и по 2.000 километри со кола за да игра на гостување. Повеќе

Букбокс читанка: „Ризик: науката и политиката на стравот“ од Ден Гарднер
Шизик иде на ризик?

„Скопски Аеродром ќе се наполни со бегалци“. „Вакцинираните деца имаат до 500% повеќе болести за разлика од невакцинираните“. Ова се само дел од aктуелни наслови на статии на македонските портали. Хиперболи, лажни информации, комбинирани со неколку извичници и вознемирувачки фотографии можaт да го разбудат човекот од камено доба во секој од нас - oној кому му е страв без оглед на свеста дека сето наведено може да е целосна измислица. Повеќе

Страв убер алес

Фотографијата на која комплетно вооружен германски полицаец стои пред детски карусел за да им обезбеди на најмладите "безгрижно" детство зборува сè за тоа со каков багаж влегува Европа во новата година.  Повеќе

Ужасната леснотија на терористичките напади

Не е потребно ни оружје, ни тренинг во некој терористички камп, ни обука, ни ништо. Потребно е во земја каква што е Германија (која има 80 милиони возила), да набавиш едно возило и да начекаш толпа народ. Ама, како што вели една балканска поговорка: Бој се овна, бој се говна, кад чемо живети? Повеќе

Како е да се плашиш од боја?

Вуди Ален и Били Боб Тортон не можат да се израдуваат ни на интензивно црвена лубеница, ни на светло сина боја на некој морски залив. Тие се eдни од оние кои се плашат, или барем чувствуваат голема непријатност од која и да е светла или интензивна боја. А за разлика од змии или летање, ова е многу потешко да се одбегне. Повеќе

Енциклопедија на стравот
Од „абнормално“ до „жолта грозница“

Обемно и богато дело неодамна објавено во Србија, кое во форма на речник на скоро шестотини страници обработува цел низ поими и имиња кои се на различни начини поврзани со стравот. А со него може да биде поврзано сè, затоа што најголемиот страв е всушност оној од - стравот. Повеќе