таг: СМС

Неверојатно компликуваниот пат по кој минува секоја порака
Kнигата која морала да биде пишувана преку телефонски пораки

Курдско-иранскиот писател Беруз Бочани во 2013 побарал азил во Австралија, но наместо тоа бил испратен во озлогласениот центар за имигранти на островот Манус. Последниве пет години пишувал книга, и тоа преку пораки кои ги испраќал преку сервисот Whatsapp. Повеќе

Фејсбук го гледа Андроид како поле за жнеење СМС-и и контакти

Додека сезоната за лов на Фејсбук и понатаму е во најголем ек како никогаш до сега, се продолжува со лепењето на „застарени дела“ на социјалната мрежа. Овој пат, тоа е дека тие ги собирале сите информации за испратени и примени пораки, и телефонски разговори од твојот смартфон. Повеќе

Што се случува секој пат кога ќе испратиш порака
Музејот што испраќа дела од својата колекција преку СМС

Испраќаш порака до нашиот Музеј на современа уметност со клучни зборови „жешко лето“, а тие ти испраќаат слика од „Капачките“, серија скулптури на Анета Светиева. Епа истото тоа, ама во Сан Франциско.  Повеќе

СМС пораки: врска и брак

За прва годишнина на врска, девојката добива ворд документ со сите смс пораки што си ги испратила со дечкото (ова е 2008-ма и навистина се смета за подвиг). За 6-та годишнина (веќе во брак) таа на партнерот му прави компаративна анализа на сите пораки што си ги испратиле во врска и во брак. Повеќе

Како да прикажеш дигитални преписки на филм?
Кинематографски предизвик

Еден од современите предизвици на филмскиот медиум е да најде асален начин да прикаже дигитално примање и испраќање пораки, по мејл или по СМС, без да го нарушува дејството. Некои од досегашните примери се катастрофални, други многу креативни. Повеќе

Баталете мобилните дур возите
предупредувачки филм на Херцог

„Од една секунда до друга" е нов документарец на Вернер Херцог, посветен на проблемот на пишувањето пораки во текот на возењето. Ако некогаш сте си го дозволиле тоа, после видеово сигурно веќе нема да ви текне такво нешто. И не треба. Повеќе

Апликациите vs. СМС-те

Уште на крајот од 2012-та апликациите за испраќање пораки ги надминале СМС-те (како технологија) по бројот на пратени пораки. Повеќе