таг: композитор

Koга авангардниот композитор Шенберг смислил симболи за тениски натпревари

Љубовта кон тенисот се врзува за голем број уметници, особено за писатели: Набоков, Дејвид Фостер Валас, Мартин Амис, чии дела содржат елоквентни мисли поврзани со тенисот. Но помеѓу оние инспирирани од играта има и композитори. Повеќе

Химната на Лига на шампиони е толку моќна што ја пеат и судиите и фудбалерите

Зинедин Зидан еднаш изјавил дека нема фудбалер кој рамнодушно ја слуша химната на Лига на шампиони. „Просто е магија. Дури и ако си фудбалер кој гледа од дома, оваа песна ќе ти го привлече вниманието“, рекол Зизу. Повеќе

Другарот на Бетовен кој дури сега го добива заслуженото признание
#СакамКласика

Антоан Риша (еден од можните изговори на неговото име) до сега се среќаваше само во фусноти на книги поврзани со Бетовен. Двајцата се здружиле како тинејџери кога свиреле во ист оркестар во Бон: Риша втора флејта, Бетовен виола. Но сега еден пијанист ја оживува неговата музика, која до сега не го добила заслуженото признание. Повеќе

Писма на младиот Пруст до неговата љубов - славен француски композитор

Уште не ни се оладил текстот за писмата на Хемингвеј до неговата 30 години помлада муза, веќе имаме нов момент: во Париз се изложени писма на Пруст до неговиот долгогодишен партнер, пред нивната најавена аукциска продажба. Повеќе

Експерименталната музика на Јанис Киријакидес
Кога ќе тргнеш по паметот на Гугл

Се случува некои од луѓето што пишуваат на сајтов да се фатат за една тема (Русија, диета, бегалци, Џони Кеш, диета) и да ја тераат како да се работи за посебна рубрика, што заради ќеф, што заради феноменот на пишувачко-когнитивен „тунел", од кој кога еднаш ќе завлезеш тешко се излегува. Во Букбокс така од време на време се занимаваме со Грција и со грчката уметност. Едно гиро бар да почастеа.. Повеќе

Почина холивудскиот џин меѓу композиторите

На 61 година во авионска несреќа почина Џејмс Хорнер, еден од елитните холивудски композитори. Работел и по 16 часа дневно, а во една година знаел да направи музика и за повеќе од десет филмови. И сите тие не би биле она што се без неговите композиции. Повеќе

Среќен роденден Карл Маркс!
Оној другиот

Нели Маркс беше роден во мај? - се зачудивме кога го видовме неговото име во една од оние рубрики „родени на денешен ден". Ама овој да не ти бил „нашиот" Маркс, туку композитор. И тоа со интересна, комплетно немарксистичка биографија. Повеќе