таг: евро

Колку еврото ќе ја поскапи Хрватска

Изминаа 4 години откако Хрватите влегоа во ЕУ и почнуваат сериозно да дебатираат дали е вистински момент да започне и влезот и во евро-зоната. Прифаќањето на еврото во просек не би требало да ги чини многу, но знаете како е со оние што јадат месо и оние што јадат зелка: во просек сите се на сарма. Повеќе

Капиталистите го уништуваат капитализмот а еврото не може вака

Водечки европски економист предупредува дека еврото е оставено на цедило. Националните влади се лишени од одговорност а европска влада не постои. Враќање на националните валути не е предвидено и никој не знае како тоа би завршило. Најверојатно со распаѓање на ЕУ. Повеќе

Европа допрва ја чека мизерија

Пол Кругман, еден од главните економисти со кој се расправа цел свет, по хоби колумнист на Њујорк тајмс, по признанија добитник на Нобелова награда за економија, има крајно поделени чувства кон ЕУ и еврото, па иако се воодушевува на упорноста, тој не се сомнева во нивната пропаст. Повеќе

Унијата во 150 денари

Под многу притисок од Франција, Белгија одлучи да се повлече и да не кова комеморативна монета од 2 евра за 200 годишнината од поразот на Наполеон кај Ватерлo. Исковаа монета од 2,5 евра. Повеќе

Тачер за еврото: Не, не и не!

Настрана оценките за вкупните дострели на нејзините политики, огромен број Британци денеска жалат што не ги послушаа пророчките зборови на Маргарет Тачер која уште во 1990-та година предвиде дека е тоа ужасна идеја. Повеќе

Упатство за збогување со еврото

Во солидна ЕУ иронија, британски економист ја доби наградата од 250.000 фунти за најдобар план како една држава да ја напушти Еврозоната. Повеќе

Зошто еврото е скроз готово

Ако го свртиш глобусот на светот и по случаен избор одбереш 12 кои било земји, ќе добиеш Унија која има повеќе монетарна смисла отколку евро зоната. Повеќе