таг: етнологија

Каде се османлиските споменици низ Скопје?
Сајт на денот

Утре, петок, 13.12, во 12 часот на Институтот за етнологија и антропологија при ПМФ ќе биде промовирана првата фаза од долгорочен проект за мапирање на недвижното културно наследство на Скопје. Повеќе

Што е тоа „вистина“?
Не е само една

Kако се дефинира вистината? Уметници од Cause Collective решиле да тргнат по светот и да прашат колку што е можно повеќе луѓе. Повеќе

Од Музејот на културите во Базел: мртовечки ковчег во форма на џип, eротски играчки и дрвени чудовишта
Репортажа

Собирањето предмети кои им припаѓаат на „егзотични“ култури и нивното изложување овозможува тие да се запознаат. Од друга страна, предметите се „киднапирани“ од својот природен контекст, не ја вршат својата функција, мртви се. Музејот на културите во Базел ги преиспитува основните претпоставки на институциите од ваков вид.  Повеќе

Кенијската народна песна посветена на американски кантри пејач
Што „културна апропријација“?

Денес, 30.04 е Меѓународен ден на џезот. Овој музички жанр е веројатно најдобриот доказ за тоа колку креативни можат да бидат музичките прелевања и „позајмувања“, кои не се сведуваат секогаш на тоа дека белецот краде од другите. Понекогаш инспирацијата е обратна.  Повеќе

Оскарите погледнати низ очите на еден етнолог
Пред вечерашното 91-во доделување

Кога ќе се спомне „фолклор“ обично се мисли на луѓе во народни носии кои играат пајдушко. Ама ако тие носат познати модни брендови, ја пеат „Шелоу“, и веруваат во Оскаровска клетва, тоа пак е фолклор. Повеќе

Римски-Корсаков како етнолог

Минатата година во светот беа одбележани 100 години од смртта на славниот руски композитор. Помеѓу статиите кои излегоа по тој повод една ни остави посебен впечаток, затоа што го претставува во малку поинакво светло - како ревносен запишувач на народни песни. Повеќе

Ѕирни долу: какви гаќи се носеле во минатото?

Изложба посветена на хигиенските навики во минатото се отвара во регионален музеј во Хрватска. Информацијата ја пренесуваме како инспирација за нашите музеи, но и заради едно интересно прашање - дали на Балканот дури и за носење гаќи било потребно европско влијание? Повеќе

„Сè пројде“ - промоција на книга спомени за Југославија
Каква е таа професија „корпоративен етнолог“?
#етнологија

Додека кај нас етнологијата главно асоцира на истражување народни носии, правење муабет со селски старци и запишување фолклорни мудрости, етнолозите од други краишта на светот во меѓувреме на научиле како (скапо) да им се продадат на современите корпорации. Повеќе