- Тврдото кравјо сирење пармезан/пармиџано реџано може да се нарекува така само ако доаѓа од Парма, Болоња или Реџио Емилиа.
- Процесот на коагулација со кој се добива сирењето се темели на ензимот кимосин. А тој се добива со сушено телешко шкембе.
- Невегетаријански се и Грана Падано, горгонзола, ементалер и камембер.
- Искрените вегетаријанците кои јаделе пармезан а допрва го дознаваат ова, истовремено ја дознаваат и мудроста во изреката „незнаењето е благослов“.
- Според новите правила за еколошки дизајн за одржливи производи, од 1 јули на пазарот на ЕУ ќе може да се купуваат само сушари за алишта со топлински пумпи.
- За разлика од традиционалните кондензаторски сушари, кои користат електричен грејач, моделите со топлински пумпи работат на принципот на рециклирање на топол воздух и важат за најефикасна технологија за сушење облека.
- Работат на пониски температури, и се за 28% енергетски поефикасни од класичните модели, според американското здружение Energy Star.
- Трговците на мало се должни најдоцна до 18 јули да ги означат овие апарати со нова енергетска ознака, која веќе се користи за други апарати за домаќинство од 2021 година.
- Новата етикети за енергија имаат појасни и полесно разбирливи ознаки од А до G без поткласи означени со плусеви.