Време на подготовка:
5 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 2 главици кромид
- 350 гр. печурки
- 320 гр. јачмен
- 2 лажици маслиново масло
- 2 лажици путер
- магдонос
- сол и бибер
Подготовка
Сварете го јачменот во тенџере вода (или пилешка супа од коцка по желба) според упатството на ќесичката.
Додека се вари јачменот, во тава со 2 лажици масло на тивок оган пржете го ситно исецканиот кромид додека да омекне и добие кафеава боја, околу 25 минути. Во друга тава испржете ги исецканите печурки со две лажици путер.
Во длабок сад додадете го јачменот, кромидот и печурките и добро измешајте ги. Зачинете ги со магдонос, сол и бибер по вкус и послужете ги веднаш.
На здравје!