За доручек

Палента

Брз и едноставен рецепт за палента.

Време на подготовка:
5 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
20 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 600мл. млеко
  • 200гр. брашно за палента
  • 50гр. путер
  • 50гр. ситно рендан пармезан

Подготовка

Во тенџере измешајте млеко и 600мл. ладна вода. Гответе го на рингла на силен оган. Кога ќе зоврие полека додавајте ја палентата и постојано мешајте.
Намалете ја јачината на ринглата. Мешајте ја палентата со жица за матење 2 минути непрекинато. Тргнете го тенџерето од рингла и продолжете да ја мешате со дрвена лажица уште една минута.
Додадете путер и 30гр. пармезан. Зачинете со сол и бибер. Мешајте ја палентата додека да се растопи путерот. Додадете го остатокот од пармезанот и послужете ја веднаш.

1 јуни 2013 - 17:37