Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 450 гр. колбаси
- 50 гр. сецкана сланина
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 450 мл. пилешка супа од коцка
- 1 л. вода
- 2 големи компири
- 100 гр. штавеј, крупно исецкан
- 200 гр. павлака
Подготовка
Компирите исечете ги на парчиња со дебелина од 3 милиметри а потоа на триаголници.
Загрејте масло во тенџере. Додајте ги ситно исецканите колбаси и кромид. Пржете додека не добијат златно кафена боја. Додадете го ситно сецканиот лук и пржете уште 2-3 минути.
Потоа додадете ги супата, водата и компирите и почекајте да зоврие. Варете ја супата околу 10-15 минути, или додека не омекнат компирите. Додајте го исецканиот штавеј и намалете ја температура. После неколку минути додадете ја павлака и убаво промашајте. Послужете ја супата топла.
Добар апетит!