Време на подготовка:
30 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
50 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 лажица сончогледово масло
- 1 главица кромид, сецкан
- 1 лажичка ѓумбир
- 2 чешниња лук
- 2 лажички кари
- 400мл. кокосово млеко (го има во сите поголеми супермаркети)
- 800гр. варена леблебија
- 250гр. чери домати, преполовени
- 100гр. млад спанаќ
- 4 лажици сецкан свеж магдонос
- варен ориз за прилог
Подготовка
Сварете ја леблебијата во тенџере вода додека да омекне. Потоа процедете ја.
Загрејте масло во тава на среден оган. Додадете кромид, ѓумбир и лук и пржете ги со мешање 5-6 минути. Потоа додадете кари и гответе ја смесата уште 1 минута со постојано мешање.
Додадете ги леблебијата и кокосово млеко и оставете го сосот да зоврие. Намалете ја јачината на ринглата и оставете го да се вари 10 минути. На крај додадете домати и млад спанаќ.
По 5 минути дополнително варење сервирајте го сосот со варен ориз и сецкан свеж магдонос.