Време на подготовка:
30 мин.
Време на готвење:
120 мин.
Вкупно време:
2ч. 30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1кг. свинско
- 3 главици млад кромид, ситно сецкан
- 1 краставица, исечена на тенки парчиња
- 1 луто пиперче, ситно исецкано, без семе
- 2 лажици сецкани ливчиња нане
- 2 лажици сецкан магдонос
- 2 лажици сецкан босилек
- 2 лажици искршени печени солени кикирики
Прелив
- 2 лажици соја сос
- 2 лажици сок од лимета
- 2 лажички шеќер
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Избришете го свинското со хартиена салфетка и истријте го со 1 лажичка морска сол. Ставете го во длабока тава за печење и прелијте го со вода.
Печете го во загреана рерна 2 часа. Повремено со лажица преливајте го со водата во која се пече. Кога водата ќе испари и месото е испечено, извадете го од рерна и оставете го да се излади.
Исечете го свинското месо на мали коцки. Во сад измешајте соја сос, сок од лимета и шеќер. Мешајте додека да се раствори шеќерот.
Во длабок сад за сервирање измешајте го свинското, сецкани краставици, кромид, луто пиперче, нане, магдонос и босилек. Прелијте ги состојките со приготвениот прелив од соја. Добро промешајте ја салатата. Додадете ги издробените кикирики и послужете ја салатата веднаш.
На здравје!