Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 500гр. пилешко бело месо, исецкано на коцки од околу 3см.
- 1 лажица масло
- 300гр. ориз
- 2 чили пиперчиња, исецкани без семе
- 1 морков, изрендан
- 100гр. зелка, ситно исецкана
Теријаки маринада
- 20мл. соја сос
- 20мл. вода
- 10гр. шеќер
- 1 лажица Ворчестер сос
- 1 лажичка оцет
- 1 лажица масло
- 1/4 лажичка лук (зачин)
- 1/4 лажичка ѓумбир
Подготовка
За да ја приготвите маринадата сите состојки добро измешајте ги до длабок сад. Потребно е да мешате додека да се растопи шеќерот.
Потоа во еден сад измешајте го пилешкото со маринадата во стаклен или керамички сад. Покријте го садот и оставете го во фрижидер 30 минути.
Загрејте масло во голема тава на силен оган. Извадете го пилешкото од садот но зачувајте ја маринадата. Пржете го пилешкото околу 3 минути за да добие златно жолта боја. Потоа префрлете го во чинија.
Во тавата додадете го оризот. Додадете ја останатата маринада и 2 1/2 чаши вода. Оставете го да зоврие. Потоа намалете ја јачината на ринглата и додадете го во оризот пилешкото и чили пиперчето. Гответе го 15 минути со покриен капак додека да се зготви месото. Потоа додадете го морковот и зелката. Гответе го оризот со месо уште 2-3 минути додека да омекне зеленчукот.
Послужете го веднаш. На здравје!