Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
40 мин.
Вкупно време:
60 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1.5кг. тиква исечена на коцки
- 400гр. тестени по желба (шпагети)
- 1 лажица маслиново масло
- 6 тиквици, крупно рендани
- 400гр. леблебија, измиена и исушена
- 4 лажици магдонос, ситно сецкан
- 1 лажичка ситно рендана кора од лимон
- 60мл. сок од лимон
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете еден плех со хартија за печење и наредете ги парчињта тиква. Печете ја тиквата 40 минути.
Згответе ги тестенините во тенџере со вода, според упатството на ќесата. Процедете ги.
Загрејте маслиново масло во тава на средно-силен оган. Испржете ги ренданите тиквици и леблебијата 4-5 минути. Додадете магдонос и кора од лимон. Зачинете ги со сол по вкус и добро промешајте.
Префрлете ги тестенините во длабок сад за сервирање. Додадете ги печената тиква и пржените тиквици со леблебија. Промешајте и послужете ги веднаш.
На здравје!