Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
45 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 лажица маслиново масло
- 1 главица кромид ситно сецкан
- 400гр. печурки, сецкани
- 2 чешниња лук
- 2 лажички црвен пипер
- 50мл. бренди (по желба)
- 400гр. пилешки гради, сецкани
- 150гр. хопла
- 200гр. спанаќ
Подготовка
Загрејте го маслото во тава на силен оган. Пропржете го кромидот 5 минути додека да омекне. Додадете го печурките и гответе ги со мешање 5-7 минути. Додадете лук и црвен пипер. Гответе го сосот 1 минута. По желба додадете бренди. Кога ќе зоврие сосот додадете го пилешкото, хопла и 100мл. вода. Кога ќе зоврие намалете ја јачината на ринглата. Гответе го сосот со пилешко 7 минути па додадете го спанаќот. Проварете го уште неколку минути и одстранете го од оган.
Во меѓувреме сварете тестенини по желба, во тенџере вода,според упатството на ќесата.
Послужете го пилешкото во крем сос и тестенините како гарнир.
Пријатен апетит!