Гурманска тава

Пилешка тава со вино

Пилешко со мешан зеленчук и црвено вино.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
1 ч. 15 мин.

Вкупно време:
1 ч. 25 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 4 пилешки батаци со карабатак, поделени
  • 4 моркови излупени и исечени на крупни парчиња
  • 2 парчиња кромид исечени на осмини
  • 8 парчиња лук неизлупени
  • 2 лажици маслиново масло
  • 4 парчиња сланина исечени на парчиња
  • 2 лажици доматно пире
  • 200 мл. супа од коцка пилешка
  • 200 мл. црвено вино
  • 250 гр. печурки исечени на половинки
  • магдонос крупно сецкан

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 ° C.

Во тава за печење ставете го пилешкото месо, морковот, кромидот и лукот. Додадете го маслиновото масло и сланината. Зачинете и печете 30 минути, додека пилешкото не добие златна боја. Во врелата супа од коцка, растворете го доматниот сос и додадете го виното. Додадете ја течноста во тавата и продолжете со печење уште 30 минути. Додадете ги печурките во тавата и печете уште 15 минути. Зачинете по вкус и додадете го сецканиот магдонос.

Послужете со прилог по желба. На здравје!

13 декември 2012 - 07:00