Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
10 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 лажица маслиново масло
- 1 колбас, исецакн на тенки парчиња
- 750гр. пилешко, исецкано на коцки
- 1 главица кромид, ситено исецкан
- 2 чешниња лук, исецкани
- 2 лажички црвен пипер
- 400гр. излупени, сецкани домати
- 125мл. вода
- 50гр. црвена печена пиперка, излупена и исецкана
- 60гр. зелени маслинки без семка
- 3 лажици сецкан магдонос
- препечен леб
- мешана свежа салата за прилог
Подготовка
Загрејте лажичка масло во тава на силен оган. Пржете го колбасот околу 2 минути па извадете го на чинија обложена со хартиена салфета.
Додадете го остатокот од маслото во тавата. Пржете го половина од пилешкото месо 2 минути додека да добие кафеава боја. Потоа префрлете го во чинија па испржете го остатокот.
Во тавата измепајте ги кромидот и лукот. Пржете ги 3 минути додека да омекнат. Потоа додадете ја пиперката и пежете уште една минута. Во тавата додадете ги колбасите, пилепкото, домати, маслинки и вода. Кога смесата ќе зоврие намалете ја јачината на ринглата, поклопете ја тавата и оставете да се готви 10 минути. Во тавата додадете го половина од магдоносот. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Послужете го овој летен специјалитет со препечен леб и свежа салата. Декорирајте ги чиниите со свеж магдонос.
На здравје!