Јагнешко

Јагнешки котлети со зеленчук

Вкусен неделен ручек со јагнешко, тиквици и пиперки.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
45 мин.

Вкупно време:
60 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 8 парчиња јагнешки котлети
  • 2 пиперки извадени семки, исечени на парчиња
  • 1 компир голем, излупен и исечен на коцки
  • 2 тиквички исечени на парчиња
  • 1 кромид црвен, исечен на крупни парчиња
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажица мајчина душичка ситно сецкана
  • 2 лажици нане ситно сецкано

Подготовка

Загрејте ја рерната на 220 степени. Ставете ги пиперките, компирите, тиквичките, и кромидот во плех и посипете со маслиново масло. Зачинете со сол и пипер. Печете околу 25 минути. Во меѓувреме изчистете ги масните делови од котлетите. Помешајте ги зачините со бибер и намачкајте ги котлетите. Извадете го плехот, превртете го зеленчукот и тргнете го на едната страна. На празниот дел ставете ги котлетите и печете 10-15 минути. Потоа превртете ги котлетите и печете уште 15 минути или додека не се добро испечени.

10 ноември 2012 - 03:14