Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
10 мин.
Вкупно време:
20 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 600 гр. компири
- 5-6 парчиња аспарагус, исечени на 5 см.
- 4 парчиња сланина, крупно исецкани
- 125 гр. мајонез
- 60 гр. павлака
- 2 лажици сок од лимон
- 3 лажички сенф
- 1 лажица магдонос
- 1/2 лажичка рузмарин
- 1 парчиња чадени пилешки гради
- 4 главици млад кромид
- сол и бибер
Подготовка
Излупете ги компирите и исецкајте ги на коцки. Потоа ставете ги во тенџере и прелијте ги со ладна вода. Зовријте ги на рингла на силен оган. Намалете ја јачината и гответе ги додека да омекнат. Потоа додадете го аспарагусот и гответе уште една минута. Тргнете го тенџерето од рингла, прелијте го зеленчукот со студена вода и процедете го.
Во меѓувреме ставете ја сланината во тава на силен оган. Гответе ја околу 5 минути со мешање додека да добие светло кафеава боја. Тргнете ја од рингла.
Во мал сад измашајте го мајонезот со павлака, сок од лимон, сенф, магдонос и рузмарин. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Со лажица лесно притиснете ги компирите. Измешајте ги во длабок сад со аспарагусот, сланината, исецканите чадени пилешки гради и сецкан млад кромид. Прелијте го со сосот од мајонез и ставете го садот во фрижидер да се излади пред да го послужите.