Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
40 мин.
Вкупно време:
55 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 лажица маслиново масло
- 4 парчиња пилешки гради
- 1 главица кромид, ситно сецкан
- 1 чешне лук, исецкано
- 100мл. бело вино
- 200гр. печени пиперки од тегла
- 200гр. домати од конзерва (пелати)
- 1 лажичка шеќер
- 100мл. пилешка супа од коцка
- 2 лажици ситно сецкан магдонос
- 70гр. сецкани маслинки без семка
- кус кус и варени брокули за прилог
Подготовка
Загрејте масло во длабоко тенџер на силен оган. ПРжете го пилешкото 5 минути додека да добие кафеава боја. Префрлете го во чинија.
Во тенџерето измешајте кромид и лук. Гответе ги 5 минути со мешање додека да омекнат. Додадете вино. Гответе ја смесата уште 2-3 минути. Додадете ги сецканите пиперки и домати, шеќер и пилешка супа од коцка. Кога смесата ќе зоврие вратете го пилешкото.
Намалете ја јачината на ринглата на тивко, покријте го тенџерето со капак и гответе го пилешкото 25 минути.
На крај додадете го магдоносот и маслинките. Зачинете со сол и бибер. Гответе го уште 2 минути и послужете го со кус кус (или ориз) и брокула готвена на пареа.