Десерти од кафе

Колач од цимет и кафе

Вкусен и сочен десерт со прелив од еспресо.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
45 мин.

Вкупно време:
1 ч. 5 мин.

Порции

12 лица

Состојки

  • 250 гр. путер
  • 400 гр. кафеав шеќер
  • 6 јајца
  • 220 гр. брашно
  • 1/2 лажичка прашок за пециво
  • 100 гр. мелени бадеми
  • 125 гр. кисела павлака
  • 2 лажички цимет
  • 3 лажички инстант кафе (за еспресо)
  • 2 лажички жешка вода

Еспресо сируп

  • 250 мл. топло еспресо
  • 100 гр. кафеав шеќер
  • 1 лажичка цимет

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте со малку путер тавче за куглов 22 см. и потоа наросете го со малку брашно.
Со миксер изматете ги путерот и шеќерот. Додавајте едно по едно јајце и продолжете со матење. Потоа додадете ја павлаката.
Во сад измешајте го брашното, прашок за пециво, мелени бадеми и цимет. Оваа смеса додавајте ја во изматениот путер и јајца една по една лажица и мешајте додека да се соединат. Во чапа измешајте го кафето со 2 лажички жешка вода и додадете го во тестото за колачот.
Ставете го тестото во приготвеното тавче и печете го во рерна 45 минути.
Во меѓувреме подгответе го еспресо сирупот. Во тенџере измешајте го свежо подготвеното кафе со шеќер и цимет. Загрејте го на рерна на среден оган и гответе го 5 минути со мешање додека да се растопи шеќерот.
Превртете го колачот врз чинија а сервирање и прелијте го со загреаниот сируп. Послужете го колачот топол.

3 март 2013 - 14:58