Состојки
- 3 портокали
- 1 лимон
- 130 милилитри млеко
- 55 грама путер
- 1 јајце
- 1 супена лажица шеќер
- 55 грама брашно
- 3 супени лажици бренди
- една четвртина кафена лажица сол
Подготовка
Чекор 1: Просејте ги брашното и солта заедно. Сеењето на брашното од поголема височина подоцна го прави тестото полесно и му дава поголем волумен.
Чекор 2: Направете дупка во средината од брашното и ставете едно јајце пред да ја измешате смесата.
Чекор 3: Започнете да истурате по малку млеко. Не се грижете многу за грутките, зашто подоцна ќе исчезнат. Можете да додадете вода или слатка павлака во смесата.
Чекор 4: Ставете малку растопен путер во смесата – доволни се 2 лажици – и почнете да мешате.
Чекор 5: Ставете го шеќерот и изрендајте кора од портокал во тестото. Сакаме да го вклучиме вкусот на портокалот и во тестото, исто како во сосот. Палачинките се сега спремни за пржење.
Чекор 6: Загрејте ја Делимано тавата за палачинки на висок оган и погледнете колку лесно се прави една палачинка. Истурете ја смесата и веднаш разлејте ја по тавата...
Кога ќе биде готова, преклопете ја палачинката на половин, па уште еднаш на половина. Тргнете ја на страна.
Повторете го процесот со остатокот од смесата и ставете ги палачинките на страна за сервирање.
Чекор 7: Во меѓувреме ќе го правиме сосот.
Измешајте ги заедно сокот од два портокали, сокот од еден лимон, шеќерот и за малку интензитет додаваме 3 супени лажици бренди.
Стопете малку путер во тавата на среден до силен оган и истурете го сосот.
Оставете го тавчето на оган додека приближно половина од течноста испари. Доколку готвите на плин, фламбирајте го алкохолот за специјален ефект.
Чекор 8: ВРЕМЕ Е ЗА СЕРВИРАЊЕ: Едноставно, со лажица прелијте ги палачинките со сос и додадете парчиња портокали како гарнир.
СОВЕТ: Сосот за овој рецепт е доволно богат за да може да се користи сам, но доколку сакате да додадете малку крем или сладолед за покремаст вкус, само напред. Мислиме дека ќе го обожувате ова јадење и ќе го приготвувате многупати. Зошто да не си направите тесто однапред и да го чувате во фрижидер неколку дена, во случај да наминат пријатели на гости?