Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
90 мин.
Вкупно време:
1 ч. 50 мин.
Порции
8 лица
Состојки
- 1 кг. свинско месо (кртина)
- 300 гр. колбаси
- 150 гр. спанаќ, исецкан
- 1 јајце, изматено
- 120 гр. лебни трошки
- 2 лажици свеж магдонос, ситно сецкан
- 4 чешниња лук, ситно сецкани
- ½ лажичка мајчина душичка, сува
- 1 лажичка бибер
- ½ лажичка сол
- 2 лажици маслиново масло
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете го свинското месо на половина по должина, но не до крај, отворете го и покријте го со проѕирна фолија. Исчукајте го месото со чук за месо додека не добиете рамна површина. Месото од колбасите извадете го од цревото и ситно исецкајте го. Во длабок сад измешајте ги сите состојки без маслиновото масло. Распоредете ја смесата рамномерно врз месото.
Завиткајте го ролатот и зацврстете го со чепкалки или кујнски конец.
Премачкајте го ролатот со маслиново масло и попрскајте малку мајчина душичка. Печете го ролатот околу час и половина до 2 часа.
Оставете го ролатот да одстои 10 минути пред да го исечете на парчиња.