Бизнис

Време е да се растури Амазон

Во петокот кога Џеф Безос удри есап му излезе дека Хол фудс го добил бесплатно. Само што даде 13,7 милијарди долари за 6-от по големина синџир супер-маркети во САД, акциите на Амазон пораснаа за 14 милијарди долари. А и пред ова математиката не му беше лоша, Амазон генерира 30% од вкупниот раст на малопродажбата во САД (он + офф лајн), и контролира 40% од интернет клауд сервисите. Повеќе

Амазон станува невиден монопол

Во петок сабајле Амазон објавува дека го купува ланецот гранапи за здрава храна Whole Foods за 13,7 милијарди долари. Еден час подоцна, акциите на Амазон скокаат за 3% што на компанијата ѝ додава 14 милијарди долари. Практично, се купува за беспари. Каде води таа моќ? Повеќе

Дали би платил 50 долари за кесичка зелена салата од 450 грама?

Цената е од зелен пазар на Менхетен, и споредувано по грамажа марулата излегува поскапа од најквалитетното вагју (кобе) говедско. Повеќе

Облеката е само трошок за луксузните брендови

Моментално ниту едно парче облека не е ни приближно финансиски исплатливо за Гучи, Прада, Витон и слични демонстрации на богатство, како што се парфеми, ташни, чевли и додатоци. Повеќе

Платите на директорите 2016
Ако ви требаат луѓе за жиранти

Екуилар е компанија која 11 година по ред за Њујорк тајмс прави рангирање на највисоките плати на американските ЦЕО-а. Во рангирањето освен пари што легнуваат на трансакциска секој први, влегуваат и бонус, акции, привилегии и слично. Повеќе

Епл моментално вреди 40% повеќе од градот Чикаго

Добрата вест за Чикаго е дека не е градот нешто посебно безвреден, бидејќи во споредбата само Њујорк и Лос Анџелес се нашле пред Епл. Повеќе

Што потпишаа Трамп и Саудијците за (околу) 400 милијарди долари

Освен што се клатеа и играа, Трамп и Саудијците тераа бизнис како првиов никогаш да не рекол дека саудиските принцови контролираат американски политичари со пари од татко им. Повеќе

Дали би го оставил Трамп да ти биде директор на фирма?

Наместо да се гледа како на политичар, на Трамп треба да се гледа како на бизнисмен, а на неговите постапки (околу Флин, Русите, ФБИ) како на ЦЕО кој се обидува да ги скрие срамните откритија за својата компанија. Повеќе

Најбогатите 500 луѓе изгубија 35 милијарди долари од драмите околу Трамп

Во падот на американските берзи што следуваше по најновите политички вознемирувања околу Трамп, Русите и што има они да бидат толку блиски, се проценува дека топ 500-те милијардери во светот имаат изгубено 35 милијарди долари. Најлошо минува Зукерберг, со минус од 2 милијарди долари. Повеќе

Капиталистите го уништуваат капитализмот а еврото не може вака

Водечки европски економист предупредува дека еврото е оставено на цедило. Националните влади се лишени од одговорност а европска влада не постои. Враќање на националните валути не е предвидено и никој не знае како тоа би завршило. Најверојатно со распаѓање на ЕУ. Повеќе