Балкан

Јога на работ од провалијата

Не сме беспомошни и кога се чини дека сме. И има народ на кој му дошло до култура и поезија, и кога се мисли дека веќе го нема, порачува Матија Беќковиќ во разговорот за Блиц, откако на претставниците на манастирот Милентија им предаде прилог за негова обнова. Повеќе

Медиумска милитаризација на Балканот

Србија и Хрватска тргнаа во набавка на ново оружје и размислуваат околу повторно воведување на воениот рок, додека Косово се погласно бара сопствена армија. На вака зовриената ситуација посебен "Балкан 1991" шмек и даваат медиумите. Повеќе

Бившиот српски министер кој стана бездомник

Некогашен министер за образование во српската влада и универзитетски професор деновиве бил најден премрзнат на клупа во парк. Приказната е тажна а богами и поучна, само што секогаш постои можност некој да извлече поинаква поука. Па да почне да краде уште повеќе за да се обезбеди на време. Едит: Оваа приказна на српски Курир, други српски сајтови (Блиц, Информер) ја прогласија за тотална измислица. Бетер се од нашиве. Повеќе

Скоро па задолжителна казна за корупција?

Романија, регионалниот златен стандард за прогон на поранешни функционери и премиери за корупција, од пред речиси 20 дена има нова влада, предводена од истата партија како и премиерот што пред некоја година кој стана пример за тоа дека и претседателите на Влада можат да одговараат пред суд. Повеќе

Тито ги издигна Хрватска и Словенија на сметка на Србија?

Омиленото балканско хоби - претурање по историјата, само што доби интервентна доза стероиди во форма на 12 милиони страници документи на ЦИА од кои е тргната ознаката државна тајна, а таму: Тито, СФРЈ, Србија, Хрватска, Словенија. Повеќе

За табиетот на Коѕиас
Со кого си имаме ние работа:

Шефот на грчката дипломатија ја упропасти меѓународната конфенренција за Кипар успевајќи уште првиот ден да се испокара со сите, вклучувајќи го и првиот човек на ООН. Гутереш не сакал со Коѕијас ни во иста просторија да биде. Повеќе

Комунистите го исфрлија од партија внукот на Јосип Броз

Комунистичката партија го смени од функцијата претседател и целосно го исфрли од партија Јошка Броз. Неговиот дедо своевремено на "бомбашкиот процес" изјави "Не го признавам овој суд, јас го признавам само судот на својата партија!" Овој па ни тоа не признава. Повеќе

Што ќе правеа паметните да не бевме ние лудите да чистиме по нив?
Пензионерка на денот:

Приказна за една босанска пензионерка која секој ден, точно во исто време излегува од дома и го чисти градот од ѓубрето кое го фрлат нејзините сограѓани. Повеќе

Личен банкрот како единствен излез од должничкото ропство

Веќе една година Хрватска овозможува да се прогласи личен банкрот, доколку човек нема начин да ги врати долговите а тие му достигнуваат 4.000 евра.  Хрватски лекар кој се решил на ваков чекор топло препорачува. Леле овде кога ќе тргне карта. Повеќе

Југословенските „Момци од Медисон“

Во прашање е бизнис-ориентација, а не филозофија на потрошувачко општество, гласеше мотото под кое загрепската маркетинг-агенција Озеха од 1945-та на југословенските претпријатија им го продаваше капитализмот спакуван како социјализам. Повеќе