Свет

Германско-турска трговија со бегалците

Истиот бегалски бран од пред една година кој ја помести Европа кон десно, успеа да ја натера Германија во позиција да навива и да промовира соработка со Турција. Повеќе

Шведска: Ние и бегалците, 10 милиони!

Шведска требаше да ја исполни десетката дури следната деценија. Но, статистичките проценки не ја земаа предвид улогата на бегалскиот квасец во прирастот на населението.   Повеќе

Сега и Џереми Корбин е руски колаборационист

Од обете страни во полн налет е пропагандната хистерија поврзана со зголемените тензии на релација НАТО - Русија. Ај тоа Русите, кај нив секогаш е џа или бу, ама што префинетиот и демек толерантен на различности Запад сè повеќе се потпира на комунистичката парола „ко другачије каже, тај клевече и лаже“?  Повеќе

Тереза Меј го објави планот од 12 точки за брегзит

Британската премиерка попладнево го објави својот план за излегување на Британија од Европската Унија. Заедничкиот впечаток од прес-конференцијата е - ова стварно нема да биде лесно. Повеќе

Гледајте да не ви се случи Балкан, а не да не ви се случи Трамп

Во година кога во ЕУ треба да се случат избори во неколку битни земји членки, главната паника е утрото по изборите да не се разбудат со "следниот Трамп" или "следниот брегзит" (во зависност кој кандидат накаде влече). Аналитичарите на Барклејс предупредуваат дека ова е многу погрешен страв на Европејците. Повеќе

„Контрасамит“ на европската крајна десница

И покрај фабрички вградената нетрпеливост кон странците, европската крајна десница успева да се издигне над редовната непродуктивна омраза на својот прв сосед, и наместо тоа почнува вмрежување и соработка со „колегите“ од другите европски земји. Па ако до сега само си честитаа на избор на секој можен советник во градски совет, во сабота за прв пат сите тие ќе се сретнат на самит. Повеќе

Ако сакаш да го елиминираш, прогласи го за проруски
ЕУ и пропагандната војна:

Данска новинарка и колумнистка е последната што е ставена на црната листа на ЕУ и нејзиното пропагандно тело за борба против пропагандата на Русија, а кое не е многу различно од озлогласената макартиева комисија во САД, која бркаше вештерки со алиби дека се бори против комунистите.   Повеќе

Саудиска Арабија ги врати западните сојузници

Во последните неколку месеци од мандатот на Обама во кои тој инсистираше неговата надворешна политика да остави финален впечаток на принципиелност, многу западни земји ги оладија односите со Саудиска Арабија. Лека- полека, сега сите се враќаат во стариот, удобен и нафатиран со пари скут на саудиската кралска фамилија.  Повеќе

Осум луѓе поседуваат половина од светското богатство

Постигнато е ниво на нееднаквост „кое се заканува да ги распарчи нашите општества“ се предупредува во извештајот објавен на Светскиот економски форум во Давос, во кој е наведена разликата во приходите. Повеќе

Каде згреши Базфид со досието за Трамп

Вчера попладне Си-ен-ен објави сторија дека разузнавачките служби им предале на Трамп, на Обама и на осум високи члена на Конгресот меморандум од две страници во кои се сумирани обвинувањата дека руски агенти имаат компромитирачки информации за Трамп. Си-ен-ен одлучи да не го објави меморандумот затоа што не можеше независно да ги потврди обвинувањата во него. Некаде по 18:00 Базфид влезе во приказната. Повеќе