Вести

Митот за лесно и брзо готвење

Амазон има над 8.000 наслови во делот за рецепти за брзо и лесно готвење, Џејми Оливер во 2011-та издаде книга со 30-минути рецепти, па за некоја година тајмингот го намали на 15, и сето ова се базира илјадници рецепти кои претпоставуваат дека секој дома има направено и чува замрзнат пилешки бујон, или дека има резерва од калабријански зејтин со чили. Повеќе

Врати широко подзатворени

"Едноставно не може," е пораката со која шведскиот премиер објави дека земјата го укинува ол-инклузив режимот за бегалците и неограничените гратиси за влез во земјата. Од сега, и Шведска ќе работи само на ЕУ минимумот. Повеќе

Болнички трошок за 5 дена - еден милион долари

Млад Американец без здравствено осигурување завршува во болница. Во неа минува вкупно пет дена. Му стигнува сметка, за болнички трошоци да плати милион долари. Ни операција ни бутур. Повеќе

Невестата на Заливот

Ова е официјалното име на проектот за изградба на највисокиот облакодер во светот, кој ќе биде сместен сред пустина, и за разлика од досегашниот галантен избор на пустини во кои се градат облакодери (Дубаи, Абу Даби, Саудиска Арабија), овој е предвиден да се издигне на локацијата на првата голема битка од ирачката војна - Басра. Повеќе

Писмо од Рака

Сведоштво од прва рака за тоа како е да се живее во градот кој го контролира ИСИС. На моменти тоа личи на животот во Србија бомбардирана од НАТО: земјата ти ја држат бандити ама овие што од воздух демек те ослободуваат, рокаат бомби врз тебе. Цивилна забелешка: Знаете за што бруталниот и немилосрден режим на ИСИС особено строго казнува? За пушење цигари. Ако, ако...  Повеќе

Речиси никој не и верува на Владата

Едвај 20%, или за малку секој 5-ти Американец "секогаш или во најголем дел од времето" и верува на Владата. Во исто време мнозинство од истите овие луѓе сакаат истата таа Влада да има "голема улога" во решавање на проблеми од тероризам и безбедност на храна до пазење на економијата. Повеќе

Фирмата што го кити Њујорк за Божиќ

Во периодот од Денот на Благодарноста до Нова Година, Њујорк ќе го посетат 5,2 милиони туристи, кои во овој период ќе потрошат 3,7 милијарди долари. Додека се таму, тие на улица треба да се чувствуваат најбожиќно што може. Овој дел го покриваат луѓето од Американ Крисмас. Повеќе

Саудиска Арабија, ИСИС што успеа

Црн Даеш, бел Даеш. Првиот обезглавува, убива, каменува, отсекува раце, го уништува заедничкото наследство на човештвото и ја презира археологијата, жените и не муслиманите. Вториот е подобро облечен и уреден, ама ги прави истите работи. ИСИС; Саудиска Арабија. Во борбата против тероризмот, Западот е во војна со едниот, а се ракува со другиот. Повеќе

Близнаците што владееа со Лондон

Родени се 1933-та, цели две децении доминираат со британските таблоиди, речиси исто време колку што владеат и со лондонското подземје. Том Харди ги глуми двајцата во Легенда, имаат Монти Пајтон инкарнација под името Браќата Пирана, Морисеј во една песна прашува "Reggie Kray, do you know my name?" и "Ronnie Kray, do you know my face?", а за двајцата има доволно документарци и филмови да можат да имаат сопствен фестивал. Повеќе

Париз, од трагедија до оправдание за секоја агенда

Убијците од Париз ниту беа Сиријци, ниту користеа енкрипција, двете работи за кои американската влада ги користи нападите од Париз како алиби за да ги забрани. Повеќе