Вести

Турските училишта ќе престанат да предаваат еволуција

По зборовите на претседателот на турскиот борд за образование, темата е премногу спорна, контроверзна и комплицирана за учениците, заради што повеќе нема да биде дел од образованието во Турција. Повеќе

Гал Гадот е платена само 300.000 долари за Вондер воман

Од тукашна перспектива 300.000 долари се пари и пари, од перспектива на "Џони Деп доби 35 милиони долари за 4-то продолжение на Пиратите" сумата наликува на бакшиш. Повеќе

Тивката смрт на брифинзите во Белата куќа

Со новата управа на Куќата, брифинзите за новинарите стануваат сè поретки, сè пократки и сè почесто без присуство на камери и аудио снимки. А за тоа колку првиот ешалон на Трамп „го заболе за медиумите“, говори реакцијата на главниот стратег на Трамп, Стив Банон, кој го дал следново објаснување: „Портпаролот ни се има здебелено“.   Повеќе

На која возраст дете треба да добие смартфон?

Во Колорадо во процедура за референдумско изјаснување влезе иницијатива за забрана на користење на смартфон на деца помлади од 13 години. Така е кога веруваш дека државата треба да ти ги реши родителските прашања. Повеќе

Брадата како православна одбрана од педерлаци

Митрополит на една руска православна групација тврди дека ако сака човек да ја промовира богоугодната хетеросексуалност, треба да престане да се бричи и да пушти брада. Е, до толку не се разбираат во секс ова поповиве. Повеќе

Навраќање кон паѓањето на Ѕидот
Хелмут Кол, ноември 1999.

За време на официјалната посета на Полска пред десет години дознав дека Берлинскиот ѕид ќе падне. Вечерта на 9-ти ноември, премиерот Тадеуш Мазовецки ја покани мојата делегација на банкет во поранешната палата на принцот Радзивиљ. Пред да пристигнеме на вечера, од Бон се јави генералниот секретар Рудолф Ситерс. Ми кажа дека претседателот на комунистите во Источен Берлин ненадејна објавил привремена дозвола за патување на граѓаните. Повеќе

Дали стварно е страшно ако светот стане потопол за некој степен?

Не е страшно ако немате гајле од пожари, еднаш во 1000 години невремиња и смртоносни топлински бранови. Инаку да, страшно е. Повеќе

ЦИА 10 години хакира и контролира домашни рутери

Линксис, Длинк и Белкин се дел од производителите чии рутери за домашно користење рутински биле пробивани од ЦИА и претворани во точки за прислушување на американската шпионска агенција, која благодарејќи на својот софтвер можела да го следи и манипулира целиот сообраќај што доаѓа и излегува од твојот рутер. Повеќе

Докторе, имате ли нешто за болки во грб?

Лековите на рецепт во САД убиваат повеќе луѓе од хероинот и кокаинот заедно. А кога ќе се навлезе само во таа легално пропишана зависност, болките во грбот се убедливо најчестиот изговор. Повеќе

Кога и фавелите се прескапи

Градските власти во обид да ги подобрат условите во фавелите, ненамерно го пореметија пазарот така што цените во фавелите на Рио растат. Автоматски, сиромашните во чие име се правеа подобрувањата, сега мора да се селат на бетер места. Повеќе