Мислења

Милијардерот Сорос е поврзан со повеќе од 50 "партнери" на Женскиот марш на Вашингтон

Под овој наслов новинарката Асра Нумани го пишува текстот за Њујорк Тајмс, кој почнува со: Која е поврзаноста меѓу еден од најголемите донатори на Хилари Клинтон и Женскиот марш на Вашингтон? Излезе дека е прилично значајна. Повеќе

Војна каква што прифаќам

Во Босна не живеат три нации туку три менталитети: едниот мисли дека е решение да се продолжи да се живее според Дејтон, на вториот тоа му е тешка тема и не го занима, а третиот е тежок југоносталгичар. Повеќе

Да завршам еден текст, па ќе се убијам

„Не можам да имам секс за една ноќ. Во Љубљана точно можете да погодите со кои жени сум спиел. Со сите се имам оженето“, вели меѓу другото Славој Жижек во мозаичниот текст за тоа како е да се биде лош татко, за агресијата која во него расте и за тоа како скрибоманството му го спасило животот. Повеќе

Како богатите држави вадат пари од сиромашните

Постои цела низа наводно непобитни поставки за функционирањето на светската економија на кои секојдневно налетуваме листајќи или скролајќи, домашни или странски медиуми. Кога истите тие поставки ќе се доведат во прашање, дали со обработено истражување или економска криза, работите многу брзо се враќаат на козметичко ниво. Повеќе

Како Обама го поплочи патот за Трамп

Немој за сè да го кривите расизмот. За време на финансискиот крах Обама се стави на страна на банкарите, не на страна на луѓето што ги губеа своите домови - правејќи ја возможна победата на Трамп. Повеќе

Со заминувањето на Обама САД изгуби светец, ама грешник може ќе биде подобар претседател

Ако добар човек како Барак Обама не успее да ги испорача своите ветувања, дали е неизбежно дека лош човек како Доналд Трамп ќе пројде полошо? Повеќе

Не е за смеење, за емигрирање е
колумна:

Сабина: Ваш супруг што је у хороскоп?
Жртвата 2: Сама сум, немам супруг.
Сабина: Многу сте духовити и добри, Бог је уз вас. Имате икона у куќа од Богородица.
Жртвата 2: Не, муслиманка сум. Повеќе

Кој последен ќе си оди, бар нека биде пристоен

Кога беа најавени изборите - овие одржаните, а не овие што допрва треба да се случат - Фејсбук го зафати нова "инфекција" на бесни и лути и оние фрустрирани кои рекоа дека ќе заминат што е можно подалеку од оваа земја. Затоа што кога заминувате од лични причини, тогаш се пакувате во тишина, но кога заминувате заради револт и сето она што не можете да го имате во оваа земја, тогаш дигиталното збогување, со оние огромни писма и пораки, не е невообичаено. Повеќе

Коњите или ИНА?
Мое е да пишувам, твое е да прескокнеш:

Маестрален одговор на вонсерискиот ерудит Синан Гуџевиќ на оние што му приговараат зошто не пишува за она што нив ги занима, а тоа е нешто „актуелно“. За сите оние ликови намножени по социјалните мрежи што ги занима само дневниот каталог на афери, пљачки и државни скандали, при што тоа го прогласуваат за „политичка свесност и ангажираност“, а секоја друга мисла или тема надвор од матрицата ги разочарува или им личи на спин и предавство. За оние што секој ден се занимаваат со сè, само за да не се познае дека не се занимаваат со ништо. МАЕСТРАЛНА ЛЕКЦИЈА! Повеќе

Млади, ми идете на курац
Ведрана Рудан:

Власта ги ебе на милион начини а тие или молчат и трпат и цнрчат или пак бегаат. Нашите клинци се кукавици, безмудаши, пизди. Единствено што знаат е да врескаат по фејсбук, да се закануваат со празна пушка, да потпишуваат петиции а потоа од старите да грабнат некоја илјадарка и да зашибаат накај странство. Повеќе