Мислења

Бугарскиот колонијален сон

Кога кон крајот на 1980-те Софискиот универзитет со помош на советскиот научен тим воспостави скромна инсталација на Антарктикот, малку кој можеше да замисли каква улога таа подоцна ќе одигра во идеологијата на бугарскиот национализам. Во невозможноста во пост-социјалистичкиот период да го остварат идеалот за "Голема Бугарија", многумина се задоволија со топонимска колонизација на празниот континент. Повеќе

Млади, ми идете на курац
Ведрана Рудан:

Власта ги ебе на милион начини а тие или молчат и трпат и цнрчат или пак бегаат. Нашите клинци се кукавици, безмудаши, пизди. Единствено што знаат е да врескаат по фејсбук, да се закануваат со празна пушка, да потпишуваат петиции а потоа од старите да грабнат некоја илјадарка и да зашибаат накај странство. Повеќе

Оклократија, или владеење на багра

Самата дефиниција на зборот објаснува дека се работи за владеење на народот, ама тоа никако не треба да се меша со демократијата, туку да се знае дека е нејзина деформирана форма. Дополнително, треба да се пази да не се помеша поимот "толпа" со поимот "мнозинство". Повеќе

Милошевиќ го почна заглупувањето народ со музика, сега цел свет го презема

Гледаме дека заглупувањето е глобален бренд, а тоа што ние оглупевме преку музика пред остатокот од планетата оди во прилог на тоа дека барем во нешто сме први. Повеќе

Што ако Британија ја промени одлуката за напуштање на ЕУ?

По математиките на политичкиот аналитичар Ричард Мајлс ова е многу поверојатно отколку што мислите. Повеќе

Крајот на отоманските соништа на Турција

Отстапувањето пред руското влијание во Сирија е „ретко јавно понижување“ за Ердоган и неговите амбиции да ја направи Турција светска дипломатска сила. Повеќе

Да ја криминализираме историјата за навек

Политичките, социјалните и економските промени во 90-те во мноштвото источноевропски земји вклучуваа и пресметка со скорешното минато. Секогаш контрадикторни и неспретни, обидите за криминализација на социјализмот можеби се и најдобра илустрација за неспособноста на новите режими да понудат сопствен уверлив идеолошки наратив. Од таму не ни чуди што кампањите за ревизија на историјата се интензивираат паралелно со растечкото разочарување во транзицијата. Повеќе

Поразот на американските интелектуалци

Победата на Доналд Трамп на американските претседателски избори предизвика целосна вчудовиденост кај интелектуалната елита, длабоко загрижена поради погрешниот избор на народот. Наместо да размислат за причините за привлечноста на „антиелитистичката“ и „протестна“ политичка реторика, многу коментатори се посклони да заклучат дека проблемот не е во системот и досегашните политики, туку во народот, кој не ги разбира. Повеќе

Полека малку, не почнува нова Студена војна
Бугарин во Њујорк тајмс

Како Бугарин можам да ви кажам дека меѓународните медиуми изборите во малите европски земји ги покриваат исто како што професор по литература чита шпионски роман: интересна занимација, ама за кратко ги заборава ликовите, а не му е многу гајле и ако наративот се испомеша. Обично ова не е проблем, ама следната година може да биде. Повеќе

Има повеќе од една вистина во приказната за Алепо

На 13 декември Алепо беше ослободен или падна, во зависност од тоа кои медиуми ги пратите и/или чија активност ви се појавува на Фејсбук. Притоа најчесто информацијата се сведуваше на она што го пишува во насловот, она што не се слушна е напишаното некаде при крајот на текстот, до кое голем број луѓе воопшто не стигаат, и во него содржи комплетно поинакви информации. Повеќе