Разно

Битка за тргање на црвената петокрака од Хајнекен
Та не е саде грбот на Македонија

Не дека ваква сплетка не можеше да се очекува. Откако заради разочараност со капитализмот голем број десничарски движења од Источна Европа тргна во уште една пресметка со комунизмот, логото на холандското пиво Хајнекен се наметна како сериозен предизвик во оваа идеолошка забуна: симбол на продорот на капитализмот со петокрака на шишето. Не само тоа, неретко на либералите ова лого им претставуваше клуч во одбраната од нападите од десно. Повеќе

Австралија ја вади „геј паниката“ од кривичниот закон

Верувале или не, Во Австралија досега си можел да се вадиш што си утепал човек затоа што си се уплашил дека овој сака да те погали по јајца. Повеќе

Ужасот и смртта на 14-годишната Абир Касим Хамза ал-Џанаби

Јусуфија е крајно небитно село во централен Ирак на 10 километри од руралниот град Махмудија, и на околу 30 километри од Багдад. Кон крајот на јуни 2006, селото станува обележје и најгнасната дамка американската интервенција во Ирак, дури и во конкуренција на Абу Греиб. На 22-ри јуни 2006, американски војник го пријавува силувањето и убиството на 14-годишно ирачко девојче, и егзекуцијата на нејзиното семејство. Повеќе

Милијарди долари вредната разузнавачка агенција за која никој нема чуено

Се вика Национална геопросторно-разузнавачка агенција (National Geospatial-Intelligence Agency), Обама прв пат слуша за неа во случаен разговор пет месеци откако станува претседател на САД. Новиов уште не се знае дали ја има разбрано. Повеќе

Во Белата куќа има само еден човек кој може да му пркоси на Трамп

Њујорк Тајмс на психијатриски кауч го става Доналд Трамп и неговиот терсене табиет заради кој никој во Белата куќа не смее да помисли да му зуцне а не па да му каже дека некаде погрешил или претерал со Твитер. Освен еден човек. Повеќе

Креативност во политичките навреди

Иако не малку сме горди на себе што успеваме да стоиме настрана од фекалиите кои го навасаа јавниот збор, од ужасот на сеопштото пцуење, вреѓање и вадење очи и од медиумската реалност во која дивеат психопати со портали и идиотизирана публика која мисли дека ако на некој директно не му ебеш све најмило и не го наполниш со говна - тогаш мора нешто да калкулираш, таквата „полемична сцена“ е толку сиромашна што мора и за тоа да се подели по некоја лекција. Повеќе

Пензионерски субвенции на јапонски начин

Бетер од кај нас. На стари лица кои сè уште возат автомобил им даваат попусти за погребување ако доброволно ги предадат возачките дозволи. Повеќе

Холандија веќе беше доминантно муслиманска
Колонијална амнезија:

Холанѓаните со децении успеваат да работат на својот имиџ на толерантни и лежерни луѓе кои си бркаат работа и не се мешаат во туѓи животи. Па сепак, малку е чудно како масовно се заборава дека само до пред 70 години и тоа како се мешаа; со војска, окупации и масовни убиства. Сè за тија пусти пари. Повеќе

Мафијаш да не може да биде кум?

Иако звучи контра-интуитивно (најпознатата книга за мафијата се вика „Кум“), италијански бискуп го сака токму тоа, да го ребрендира кумството и да го одлепи од доминантните асоцијации за Сицилија. Повеќе

Кај се парите?

Браќа со еден потег станаа милионери. За нивната верзија на Солитер (сè уште е една од најомилените игри на македонската администрација) ги искешираа 42,5 милиони долари. Повеќе