Интернет

Не ти требаат хакери за местење избори, кога го имаш Фејсбук

Британците имаат две недели до новите општи избори, а уште не можат да се сфатат и да се помират што им се случи последен пат кога излегоа да гласаат, пред само една година. Повеќе

Ако немате денес за што да ве јаде јанѕа, тогаш да зборуваме за биткоин

Ако пред 7 години, на 22 мај, заради какви било причини си купил биткоин во вредност од 100 долари, денес истите тие биткоини ќе ти вредеа - 73 милиони долари. Повеќе

За најголемиот компјутерски напад што на крај заработи само 100 илјади долари
WannaCry?

Базирајќи се на алатки создадени од американските тајни служби кои годинава протекоа во јавноста, Вонакрај во рок од неколку часа ги блокираше компјутерите на британското јавно здравство на над 30 локации, а потоа и на шпанска Телефоника, на руски мобилен оператор, и на француски Рено. Анализата на нападот покажува дека тој е несофистициран и аматерски изведен, плус, и дека не е нешто посебно доходовен. Повеќе

Време е да се раскине со Гугл Хром

Џабе ти се сите апликации и екстензии, ако ти го сркаат целиот РАМ. Повеќе

Офф.нет оди на HTTPS

Некаде пред почетокот на летните одмори, сајтот ќе го префрлиме на https протокол. Затоа што е така подобро за сите и затоа што натаму оди светот. Читателите не треба ништо да менуваат, маркетинг агенциите - да. Затоа даваме фора. Повеќе

На интернет станаа достапни алатките на НСА за хакирање

Во потег толкуван како "хакерски еквивалент на бомба, ако не и на повеќе бомби", хакерската група Шадоу брокерс во петокот го објави пакетот програми што американското разузнавање го користи за хакирање компјутери и со кои лесно може да се влезе во милиони Виндоус машини. Повеќе

Холандија станува центар за хостинг на детска порнографија

Делено по континенти во 2016 во Европа се хостирале 60% од онлајн фотографиите и видеата со педофилија, што е 19% повеќе отколку претходната година. А во рамките на Европа на прво место е Холандија. Повеќе

Троловите победуваат на интернет

Праксата на новинарката на Атлантик, Адриен Лафранс, кога ќе налета на злонамерен твит или коментар е да напише одговор, да направи принтскрин, сликата да ја зачува во посебен фолдер а одговорот да го избрише без воопшто да го испрати. Па, што се однесува до тролот или Твитер јајцето, таа воопшто ја нема ни прочитано пораката. Повеќе

Како лајкот го упропасти интернетот

Ако немаш агенција што на Фејсбук има едно трло луѓе кои ги префрла од еден клиент кај друг или ако немаш пари директно да му платиш на Фејсбук, тогаш "енгејџмент" е мантрата што ќе ја слушаш на секој состанок со маркетинг агенција или некој од овие што работат со социјални медиуми. Баш овој "енгејџмент" (активност?) успева да го извади најлошото од онлајн медиумите. Повеќе

Ќе ги умрат родителите за лајк

„Може ли да добијам лајк, татко ми умре“ и слични исповеди меѓу детските коментари на интернет.  Повеќе